Piano. Muziek.

Hot Process (HP)

Het verzepingproces dat normaal enkele weken duurt kan terug worden gebracht tot een uur. Dat heet "Hot Process" omdat de zeep een tijdlang kunstmatig warm wordt gehouden. Om zeep via HP te maken moet je eerst de stappen volgen van het "Cold Process" gedeelte van het zeepmaken. De structuur van HP-zeep is wat groffer dan CP zeep.

Je kan het zeepmengsel op verschillende manieren warm houden: in de oven, au-bain-marie, of in een crock-pot. Op deze pagina wordt de oven gebruikt, maar de aanwijzingen gelden voor alle HP varianten.

Stop het zeepmengsel (de zeep in wording) met pan en al in de oven. De temperatuur moet zo'n 80 - 90 graden zijn. Afhankelijk van je recept duurt het een half tot een heel uur voordat je zeep klaar is.

Je zal zien dat je zeep vanuit zijn vla-achtige fase langzaam een vaseline-fase (gelfase) ingaat. Als alles vaselineachtig is, is de verzeping klaar.

 

Het begin van de gelfase
Het begin van de "gelfase"

 

Het is belangrijk dat je regelmatig even het mengsel doorschept. Als je het mengsel te heet laat worden (>100 graden) kan je zeepmengsel gaan schuimen en dan schuimt het "de pan uit" en je oven in. Dat stinkt... af en toe doorscheppen voorkomt dit en je kan goed bijhouden hoe het gaat.

 

In de oven: het verzepingsproces is bijna klaarAls je ziet dat de zeep klaar is (na twee keer dit proces te hebben gedaan weet je precies wanneer dat is), dan kan je een beetje zeep op je tong proeven. Als alles goed is dan smaakt dat naar ... zeep (en als het niet goed is dan smaakt het naar een 9-volts batterij. Op eigen risico dus!)

Als alles verzeept is haal je je pan uit de oven en kan je geur en kleur toevoegen. Het is op dit punt even flink doorwerken, want je zeep begint af te koelen en wordt dan gelijk hard. Twee lepels suiker in je loogoplossing zorgt ervoor dat je je zeep wat langer kan geuren en kleuren.

 

Zeep in de mal
De zeep is nog warm en zacht

Nu kan je het zeepmengsel in je mal doen. Een paar uur later, als je zeep is afgekoeld, is je zeep hard en gelijk gereed voor gebruik.

 

Afgekoeld