Piano. Muziek.

Hoe maak ik zeep (Cold Process)

Op deze pagina wordt het zeepmaken op de Cold Process (CP) manier beschreven. We gaan alles even klaarzetten.

De benodigdheden

Vervolgens moeten we ook weten hoeveel we van alles nodig hebben. Dit is het recept. Hierin staat ook vermeld hoe warm alles moet zijn en hoe lang het duurt eer je de volgende stap kan doen.

Het recept

We kunnen beginnen. Hieronder zal de meest eenvoudige manier worden beschreven. Eigenlijk gaan alle recepten op dezelfde manier.

Het proces

Allereerst gaan we de natronloog maken. Meet de juiste hoeveelheid korrels af en doe deze voorzichtig in het koude water. Nu even roeren want de korrels hebben de neiging om te klonteren. Je zal merken dat het water behoorlijk heet wordt!
Goed doorroeren totdat de korrels opgelost zijn. We laten de oplossing even met rust zodat deze af kan koelen.

Natronloog bereiden

Meet het vet / olie af en doe deze in een pannetje. Laat de inhoud langzaam warm worden. We willen dat de natronloog en het vet dezelfde temperatuur hebben, zo'n 50 °C. Doe rustig aan, want je zal merken dat het vet veel eerder warm geworden is dan dat de natronloog is afgekoeld!

Goed. Beide oplossingen zijn nu van dezelfde temperatuur en helder. Pak je magische lepel, haal je pannetje van het vuur en giet, terwijl je roert, de natronloog langzaam in je pannetje vet. Je zal al gelijk zien dat de oplossing troebel wordt. De eerste sporen van zeep!
Op dit punt kan je de staafmixer gebruiken om de zeep in beweging te houden. Door gebruik te maken van een staafmixer wordt het verzepingsproces flink versneld.

(Gebruik je ouderwets een lepel blijf dan ongeveer 1 uur lang roeren. In de praktijk houdt dit in dat je het eerste kwartier goed doorroert om daarna eens in de tien minuten even flink te scheppen.)

Natronloog bereiden

Na ongeveer een kwartier (of een uur als je lepelt) wordt het mengsel dik. Het mengsel is gereed om in de mal te worden gegoten. Je kan controleren of je zeep de juiste dikte heeft door er met je lepel een streep door te trekken. Blijft die streep een tijdje zichtbaar dan is ie goed. Dit heet tracing, vrijelijk vertaald als 'nasporen'.

Nasporen van het zeepmengsel

 

Op dit moment kan je beslissen om je zeep via Hot Process verder af te maken. Hoe dat moet lees je hier. Kies je er voor om je zeep langzaam te laten rijpen, lees dan verder.

Het is nu ook de juiste tijd om je geurtjes, kleurtjes, kruidjes of zeewier toe te voegen.

Giet het zeeppapje in de mal en wacht vervolgens totdat de zeep hard / taai wordt. Dit kan een dag duren, maar ook drie dagen. Heb geduld, het gebeurt echt!
Is de zeep hard / taai geworden dan kan je hem uit de mal halen om de zeep nog een week(!) of drie tot zes te laten rijpen. Dit is om de zeep te laten drogen en de chemicaliën de tijd te geven om volledig te reageren. Bovendien zal de zeep nog harder worden omdat het water langzaam verdampt.

De zeep is klaar! Het is aan jezelf om er mee te doen wat je wil.