Piano. Muziek.

Vraag en antwoord

Vet en gootsteenontstopper, word ik daar schoon van?

Ja. Bedenk wel dat er een reaktie optreedt. Dit houdt in dat zowel het vet als de gootsteenontstopper verdwijnen. In plaats daarvan ontstaat er een nieuwe stof: zeep.
NaOH (natriumhydroxide) is erg agressief voor je huid. Als je het echter tot zeep hebt verwerkt dan is de NaOH verdwenen. Omdat de verhoudingen nooit echt nauwkeurig zijn en je met natuurlijke stoffen werkt kan het best zijn dat toch wat NaOH blijft zitten. Dit is echter zo weinig dat het helemaal niet gevaarlijk is en ook niet irriterend voor de huid.

Voor een meer eenvoudige verklaring kan je deze pagina lezen. 

Hoe weet ik of mijn zeep goed is?

Er zijn een aantal manieren om je zeep te testen. De moeilijke manier is door gebruik te maken van zogenaamd lakmoespapier. Dit papier geeft aan hoe zuur of basisch iets is (de pH). Je zeep dient een pH te hebben van ongeveer 8-9.


De makkelijke manier is door even te proeven met je tong. Gaat je tong tintelen dan zit er te veel NaOH in. Als je zeep naar zeep smaakt dan is alles veilig om te gebruiken. Zit er teveel vet in je zeep dan merk je dat doordat je zeep vettig aanvoelt.

Hoe nauw luisteren de aangegeven grammen en milliliters?

Redelijk nauw. Dat wil zeggen: een grammetje meer of minder maakt niet uit, maar vijf gram meer of minder wel. De bedoeling is dat je de verhouding van vet en NaOH zo houdt dat zowel het vet als de NaOH geheel wegreageert. Dan maak je goede zeep. Wijk je er een beetje van af is er ook niets aan de hand. Als je er teveel van afwijkt is je zeep verpest. Het is te vet of te basisch.
Tip: als je zeep maakt hou dan bij hoeveel van alles je gebruikt, zodat je die waarden later aan kan passen.

Mijn zeep wordt niet hard

Hoelang heb je gewacht? Soms kan het heel lang duren. Dat ligt aan het soort vet, de hoeveelheden, de temperatuur, etc. Het kan zijn dat na een dag of vijf je zeep eerder taai dan hard is. Dit zal in de rijptijd verbeteren als het vocht langzaamaan verdampt. Waarschijnlijk heb je teveel water gebruikt. Is de zeep na vijf dagen nog niet hard of taai dan is er iets mis gegaan.

Mijn zeep ruikt nergens naar!

Dat kan. Zeep heeft van zichzelf geen zoete geur, eerder een weeïge geur. De zeep die je in de winkel koopt is kunstmatig geparfumeerd. Dit kan je ook zelf doen. Als je zeepmengsel dik is geworden kun je geurolieën toevoegen naar wens. Bij kleine hoeveelheden zeep is één of twee theelepeltjes vaak al genoeg.

Er komt wit stof op mijn zeep terwijl hij droogt

Dit is een stof die vrijkomt doordat de natriumhydroxide reageert met kooldioxide uit de lucht. Er zijn hiervoor een aantal remedies

Hoe kom ik aan ...

Natriumhydroxide
Dit kan je als gootsteenontstopper kopen bij de drogist (Kruidvat) of in sommige supermarkten. Lees het etiket en kijk of daar op staat 99% NaOH, dan zit je goed. Kost ongeveer € 3,-.

Vet
vet uitbakken Vet kan je in de vorm van olie kopen. Olijfolie, zonnebloemolie. Varkensvet (reuzel) of rundervet kan je bij een slager krijgen (€ 2,50 per pond). Zelf vet uitbakken kan ook. De slager kan je het vetspek leveren waarvan je zelf je vet bereidt door het uit te bakken. Per kilo runderspek krijg je ongeveer 7 ons vet.

Geurtje
Geur-olieën zijn te krijgen bij de Body-Shop.

Keukengerei
Weegschaaltje kan je halen in kookwinkels of winkels zoals Blokker (+/- € 12,50). Een thermometer is te verkrijgen in kookwinkels (+/- &euro 20,-). Hou er rekening mee dat de thermometer ook hogere temperaturen aan moet kunnen.
Als iemand nog een paar adressen weet, laat het dan even weten.

Dus jij bent een expert in zeepmaken?

Gansch en al niet. Ik vind het gewoon leuk.

Maar waarom maak je dan deze site?

Omdat het leuk is. En omdat alle informatie in het Engels was, inclusief Engelse / Amerikaanse maten, gewichten en leveranciers. Daarom deze site in het Nederlands.

Hoe maak ik echte bellenblaaszeep?

Hoewel deze site gaat over het zelf maken van zeep, krijgen we veel vragen over het maken van bellenblaaszeep. Daarom hier het recept. Bellenblaaszeep is te maken door:


Mengen en dan blazen maar! Veel plezier!